4.LECKE: A TANTRA ÖSVÉNYEI:

avagy a tantra gyakorlásának eszközei : filozófia, jóga, meditáció, szex, tánc, rituálék

A tantra gyakorlásának eszközei : filozófia, jóga, meditáció, szex, tánc, rituálék

Filozófia

Képzel el, hogy a tantra egy gyönyörű, hatalmas erdő! Legjobb, ha az erdőben található ösvényeken sétálva magad fedezed fel ezt az erdőt! De mivel az erdő túl nagy, meg hogy ne tévedj el,feleslegesen bolyongva, jól jön egy térkép. Egy térkép, melyet mindazok írtak és rajzoltak, akik korábban már járták ezt az erdőt.
Hát kb ez a térkép a tantra filozófiája, mely mesterről tanítványra hagyományozódva, vagy könyvekbe is lejegyezve jutott el hozzánk.

A tantra filozófiájának alapja az az elképzelés, hogy minden energia (különböző rezgésszinten); az anyag, a gondolat, az érzelmek, az emberi lény is. Ez az energia maga a létezés, az Élet. Ezért a tantrikus gyakorlatok célja az energia megismerése, felfedezése, majd uralása, irányítása testünkben és életünk valamennyi területén.

Jóga

A tantrikus jóga alapja, hogy az egyes pózok, gyakorlatok (ászanák) csakrákra (testünkben lévő energiaközpontok) gyakorolt hatását tartja szem előtt. A jóga gyakorlatok sorozatát tudatosan úgy építed fel, hogy testedben a kívánt energiaáramlást, és ezzel a kívánt fizikai, szellemi vagy érzelmi hatást érjed el a gyakorlás során.

A rendszeres gyakorlás nagyon rövid idő alatt megtanítja tudatodat a testedben lévő energiaközpontok, és a testedben zajló energia áramlás érzékelésére. A hónapok, évek teltével pedig mesterévé válsz a testedben és tested körül lévő energia irányításának.

Mint minden jóga, a tantra jóga is megfelelő eszköz arra, hogy fizikai tested karban tartsd, hajlékony és erős, izmos legyél.Megtanít a befelé figyelésre, ami a meditációhoz szükséges fókusz alapja.
A jóga nagyon fontos eszközöket ad arra, hogy egy hétköznapi stressz szituációban ne hagyd magad bevonódni a szorongás, aggodalom, düh, és egyéb negatív, pusztító érzelmek örvényébe, hanem egyensúlyban, erődben tudjál maradni, sőt, akár jókedvűen kezeld ezeket a szituációkat..
A tantrikus jóga részét képezik a különböző légzés gyakorlatok is. A légzés mikéntje kulcsfontosságú a szexben, az energiamegtartásban is.

De egy pár perces légzőcsakorlat csodákra képes a fent említett hétköznapi stressz helyzetekben.

Eleinte mindenképpen tanárral, mesterrel gyakorolj, mert a gyakorlatoknál nagyon fontos a megfelelő kivitelezés. Egy rossz kéz-, vagy lábtartás, de különösen a hát, a gerincoszlop nem megfelelő tartása blokkolhatja a gyakorlat hatását, sőt, kellemetlen tüneteket okozhat.


légzőgyakorlat: a lecke végén találsz egy légzőgyakorlatot, amit akár MOST ki is próbálhatsz!


Meditáció

A tantra - a legtöbb ezoterikus szellemi hagyományhoz hasonlóan- megkülönbözteti a Valóságot attól a fizikai világtól, amiben hétköznapjainkat éljük. Fizikai világunk egy álom, film, mátrix…. ki hogyan próbálja modellezni létezésünket.Ezt nehéz mindaddig megérteni, és elhinni, amíg meg nem tapasztalod.

Filozófiai érvelés helyett inkább arra biztatlak, hogy próbáld ki! Éppen ebben segít a meditáció! Felfedezni, megismerni azt a teret, melyben létezel, a fizikai világodon túl.

Igazi valóságod csak a jelen. Az elmúlt pillanat már nincs, az elkövetkező pillanat pedig még nincs. Múlt és jövő nem valóságosak, csak a jelen pillanat. A meditáció célja ez a “jelenben levés”.

A tantrikus szexben is ez a “jelenben levés” a lényeg: félreteszed a gondolataidat, és arra figyelsz, ami éppen akkor történik a testedben, és a partnered testében.

A tantrikus szex tulajdonképpen egy hosszú gyönyör-meditáció…
meditáció: a lecke végén találsz egy légzés-meditációt, amit akár MOST ki is próbálhatsz!

mantrázás

A meditáció további eszköze a “mantrázás”, azaz egy mantra ismételgetése. Ez történhet hangosan, félhangosan vagy – és ezt tartják a leghatékonyabb módszernek – teljesen némán. A mantra a tantrikus felfogás szerint maga az istenség. Egy mantra átadása a mestertől a tanítványnak (a “ mantrabeavatás”) különös fontosságú, hiszen a mantra átadásakor a mantra hangjaival együtt az isteni valóság ereje is belép a beavatottba

zene

A hangszerek különböző hullámokat gerjesztenek a térben. A testünkben lévő energiaközpontok is hullám-szerűen pulzálnak. Ezek a hullámok interferenciába léphetnek; ki is olthatják, vagy éppen erősíthetik egymást. A zene ezáltal hatással van energia rendszerünkre

A tudatosan megválasztott zene azt a hatást éri el testünkben, amit szeretnénk

Még erősebb lehet a zene hatása, amikor Te játszol valamilyen hangszeren. A zenélés egyfajta meditáció: elengeded a gondolataidat és csak arra figyelsz, hogy a hangszeredből hogyan csalogatod elő a hangot. Ilyenkor kapcsolódsz benső, isteni lényeddel, hiszen teremtesz: a térben létrehozol rezgéseket, hullámokat, melyek hatással vannak más emberi lényekre (sőt növényekre, állatokra is!)

Szex

A szexualitás a modern nyugati világ tantrájában főszerepet kap, ám a hagyományos tantrának csupán egy keskeny ösvénye, az ebben a leckében áttekintett többi ösvény (eszköz) mellett. A tantrikus szexualitással a 3. és 5. leckében részletesen foglalkozunk, ezért ebben a leckében nem részletezem.

Tánc

Mi a szerepe a táncnak a tantrika életében?

Először is segít karbantartani a tested: az erős, laza, egészséges test alapvető feltétele a tantra, a tantrikus szexualitás gyakorlásának.

A tánc ugyanazt a hatást éri el rövid és hosszú távon, mint a jóga és a meditáció.Ha nem “kifelé” táncolsz, tehát nem azon van a fókusz, hogy mások mit látnak belőled, és ez rájuk milyen hatással van (a profi előadó művészeknél persze ez a legfontosabb)

Ha “befelé” táncolsz, akkor folyamatosan figyeled a zenét és a tested, és folyamatosan létrehozod a kettő közötti harmóniát. Tehát a jelenben vagy, mint a jógában, a meditációban vagy a zenélésben.

Rítus

A rítus rendkívül nagy szerepet kap a tantrában, de nem mint cél, hanem mint eszköz. Egy megszentelt dolog imádata önmagában még mit sem jelent – a szertartás tárgyát képező képmásba (akár belső, mentális, akár külső, fizikai kép az; néhány speciális esetben pedig akár egy élő személy is lehet) az isteni jelenlétet előbb szertartásosan belé kell helyezni, majd a megszentelés és az imádat után ugyanígy visszavonni. A képmás ekkor már csupán elejtendő mentális kép vagy fizikai ábrázolás, esetleg egy teljességgel közönséges személy. A rituálé olyan, mint a Holdra mutató ujj, pusztán elvezet ahhoz, ami a rituálé értelme: mindenben az istenséget látni, mindent az istenség székhelyeként tapasztalni.

LÉGZŐGAKORLAT

Ezt a gyakorlatot lépésenként építsd fel, mindig akkor haladj tovább, mikor az előző lépés már tökéletesen megy!

1.lépés: hasi légzés. Ülj kényelmesen, egyenes gerinccel, és hunyd le a szemed! Figyelmed helyezd a medencéd alsó részére, az ágyékodra! Találd meg azt a légzési ütemet, mely kényelmes számodra, és lélegezz mélyeket! Amikor belélegzel, engedd a hasad kitágulni, amikor kilélegzel, húzd be az alhasi részt!

2. lépés: az energia érzékelése. Amikor belélegzel, képzeld el, hogy a lélegzet energiája medencéd minden résébe és zugába eljut. Az életerőd átjárja a medencédet.Érezd ezt az energiát bizsergés, melegség formájában, vagy úgy, ahogy Te érzékelni tudod.

3.lépés: az energia csatorna érzékelése. Képzelj el egy csatornát, mely a gerinced mentén a gáttól a fejed tetejéig húzódik. Amikor belélegzel, figyelj továbbra is a medencédre, de kilégzésnél vidd át a figyelmed erre a csatornára!

4.lépés: az energia felfelé mozgatása. Belégzésnél tehát figyelj a medencédre, kilégzésnél pedig képzeld el ezt az energiát a csatornában egyre feljebb és feljebb. Minden kilégzésnél egy kicsit feljebb. Először az alhasadban, aztán az alhasadban és a gyomrodban, aztán az alhasadban a gyomrodban és a mellkasod közepében…majd így tovább, a torkodban, tarkódban, homlokodban és a fejed tetején.

Ezt a gyakorlatot lehetőleg minden nap csináld 5-10 percig! Lehet, hogy napokba, sőt hetekbe telik, míg az energiát érzékelni tudod az ágyékodtól a fejed tetejéig… De ez nagyon fontos, mert ez az alap ahhoz, hogy képes legyél a tantrikus szexualitásban elmélyedni


KÖVETKEZŐ LECKE: a következő lecke nagyon izgalmas, arról szól, hogy a gyakorlatban hogyan néz ki egy tantrikus szeretkezés