8.LECKE: TANTRA KÖZÖSSÉGEK

Iskolák, guruk, tanítványok, szerte a Nagyvilágban

Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül- felsorolom a legnagyobb, legismerteb tantra iskolákat, illetve azokat, melyekről személyes tapasztalatom van

Osho (1931-1990)

A tantrával kapcsolatban ma Magyarországon leggyakrabban, legkönnyebben Osho könyveire bukkanhatsz rá.
Osho tanításainak zöme arról szól, hogyan szabadíthatod fel tudatod a vallási dogmák, társadalmi elvárások, a hatalmi rendszerek (állam, politika) nyomásának hatása alól. Hogyan szabadíthatod fel tudatod a szülői és társadalmi minták, a stressz és félelem által vezérelt viselkedés és gondolkodás alól. És hogyan kövesd szexualitásodban a saját utadat, a tanult minták követése helyett.
Ilyen értelemben Osho valóban tantrikus mester, hiszen -mint korábban olvastad- a “tantra” szó jelentése “kiterjedés” és “felszabadulás”, és a Hagyományos Tantra tanításai is hasonló dolgokat céloznak meg. Továbbá Osho hozta be életünkbe azokat a gyakorlatokat, amivel a mai ember a mai körülmények között megcsinálhatja azt, amiről a tantra régen szólt.
Azt senki nem tudja, hogy Osho-nak valóban mennyi köze volt a Hagyományos Tantrához.
Mivel egy időben meglehetősen fényűző életet élt, és elég lazán kezelte a társadalmi normákat, beleértve a jogszabályokat is, ellenségei könnyen rásüthették, hogy “bűnöző”. Ezért - ha az interneten próbálsz meg tájékozódni- meglehetősen ellentmondásos dolgokat fogsz találni.
Azt tanácsolom, hogy ne ítélkezz felette, hanem olvass bele a könyveibe (szerintem érdemes!) és ha találsz bennük olyat, ami segít az utadon, zárd a szívedbe!
Ha pedig nem találsz, felejtsd el Oshot!

Osho tanítványai ma is több tízezres közösséget alkotnak, és több helyen is létrehoztak “ashram”-okat, ahol közösségi együttélésben lehet elmélyedni a spiritualitásban. Legnagyobb központjuk az Osho International Meditation Resort  Indiában, Pune-ben, mely teljes mértékben kiszolgálja a mai nyugati ember kényelmét és igényeit.

Prabhat Ranjan Sarkar (1921-1990)

Indiai tanító, filozófus, dalszerző, aki 1955-ben megalapította az “Ananda Marga”  ( A Boldogság Útja) spirituális és szociális szervezetet, mely eljutott a világ 180 országába.. Az Ananda Marga alapja a tantra jóga.Tanításai szerint a tantra a sötétségből való kiszabadulást jelenti, a tudat kitágítása által. A gyakorlót 16 pontból álló útmutató segíti, ez tartalmaz jóga pózokat, légzőgyakorlatokat, mudrákat, ön-masszázst, táncot, lacto-vegetáriánus étrendet, böjtöt. Mindennek célja az önmegvalósítás. Módszere szintézise a védikus és tantrikus filozófiának.A szervezet ma is működik, jótékonysági eseményeket, illetve elvonulásokat tartanak. 
Budapesten is él egy “szerzetes nővér”, aki csoportos meditációknak ad teret.

Margot Anand (1944- )

Francia újságírónő, aki a közélettől visszavonulva elkezdett tantrát tanulni. Évtizedeket töltött a hindu és buddhista tantra tanulmányozásával. Többek között Indiában Osho tanítványa volt a 70-es években. Itt kezdett el tanítani is, majd Osho őt választotta arra a feladatra, hogy elhozza és széles körben terjessze tanításait és gyakorlatait Amerikában és Európában. Margot később kialakította saját módszerét és elnevezte “SkyDancing® Tantra” -nak.Ennek a módszernek az átadására, ugyanezen a néven létrehozott egy iskolát Amerikában, Franciaországban és Németországban. Ma már több tucat minősített tanára van az iskolának.
Számos könyve is megjelent angolul és franciául a szexuális extázisról, és a hozzá vezető gyakorlatokról. Irányzatát ő maga is Neo-tantrának nevezi. Kurzusain, könyveiben a fókusz a szexualitáson van.

Charles Muir

Őt tartják a modern tantra egyik kezdeményezőjének az USA-ban Az 1980-as évek óta tanít tantrát, "a tudatos szeretet művészete" elnevezéssel. A tantrikus szexualitás kiegészítéseként tanít jógát, meditációt, a csakrákra való fókuszálást, ő találta ki a “sacred spot” masszázst. Több száz tantra oktatót képzett, iskolája neve: "Source School of Tantra Yoga"

Baba Dez Nichols és az ISTA

Baba Dez Nichols Charles Muir tanítványa volt, majd 2007-ben megalapította az “International School of Temple Arts” (ISTA) iskolát . Ez ma nemzetközi szinten a legnagyobb, legjobban szervezett, és talán legmagasabb színvonalon tevékenykedő, szexuális önismerettel és szakrális szexualitással foglalkozó szervezet. Ők a “tantra” szó helyett a “sámánizmus alapú szexualitás” kifejezést használják, ezzel kortól és kultúrától függetlenítik azt a filozófiát, ami tanításaik (és a tantrikus tanítások) alapja. Az ISTA világszerte, évente több száz gyakorlat-orientált workshopot tart, “Spiritual, Sexual, Shamanic Experience” 1-3 szint és “Practitionner Training (szexzuális gyógyítás) elnevezésekkel. A workshopok résztvevői összetartó, szeretetteljes közösséggé formálódnak. A kapcsolattartásban a közösségi médiák, fesztiválok, és több hetes “közösségi élmények” (community experience) segítenek. Az ISTA Facebook csoport jelenleg közel 18.000 tagot számlál.

 Baba Dez egyébként 2019 óta már nem vesz részt az ISTA munkájában.

Gregorian Bivolaru (1952- )


Grieg 1952 -ben, egy romániai faluban született. Saját legendája szerint gyermekkorában gyakran álmodta, hogy egy magas szellemi szintet elért tibeti jógi. Ezeknek az álmoknak köszönhetően számos jóga módszerre emlékezett vissza, melyeket el is kezdett gyakorolni rendkívüli eredménnyel. Grieg egyre jobban elmélyült a jóga gyakorlásában és a jóga szent szövegeinek, illetve egyes modern kori bölcsek (Ramakrisna, Sivananda és Yogananda) műveinek tanulmányozásában. A Nyugat számára felépített jóga iskolája – mely a saját spirituális gyakorlása által elsajátított, szellemi önmegvalósításra irányuló ősi jóga módszeren alapszik – 1978-ban alakult Bukarestben,“Movement for Spiritual Integration into the Absolute (MISA)” néven.

Néhány év elteltével a kommunista mentalitás egyre agresszívebben nyilvánult meg minden olyan szervezett tevékenység ellen, amely az emberek tudatosságát növelte, így Grieg közel két évet töltött romániai börtönökben kizárólag azért, mert jógát tanított.
2004 óta folyamatosan üldözi az Interpol különböző bűncselekmények vádjával. (kiskorúakkal való szexuális aktus, emberkereskedelem, gazdasági bűncselekmények) . Hívei szerint azért, mert igyekszik nyíltan leleplezni a világuralomra törő Szabadkőműves mozgalmat. Nehéz ebben tisztán látni, tény, hogy a hatalom ritkán tűri meg azokat az erős, karizmatikus vezéregyéniségeket, akik az aktuális uralmi rendszer megkérdőjeleződését sugallják, tanítják….
Egy ideig Svédországban kapott menedékjogot, majd visszakerült Romániába ahol rövid börtön után, 2017-ben, feltételes szabadlábra helyezték. Ekkor el is tűnt, tartózkodási helye jelenleg ismeretlen. De ez nem akadály abban, hogy jóga iskolájának,- mely mára több országban, több tízezres létszámra nőtt-   továbbra is szeretett vezére legyen.

Grieg továbbra is folyamatosan, nap mint nap azért dolgozik, hogy minél több ember számára ismertté és elérhetővé tegye a belső szabadság megvalósításának sokféle útját és lehetőségét, elsősorban a jóga és a tantra módszereinek feltárása által. Célja, hogy minél többeket ébresszen fel „alvó állapotukból”, és segítse elvezetni őket létezésük végső céljához: végső isteni lényegük (az Atman) felismeréséhez, feltárásához

A MISA-ból számos tanítvány önállósította magát, és alapított saját iskolát.


Somananda

Somananda Izraelben született, és már kora gyermekkorában érdeklődött a spiritualitás iránt, holott családja nem volt vallásos. Felnőve 3 évig szolgált katonaként, majd jogot végzett, jogász lett. Néhány évig Indiában, majd 10 éven keresztül Dél-Kelet-Ázsiában tanult és gyakorolt jógát és tantrát.
2009-ben alapította meg Európában iskoláját, "Somananda Tantra School" néven. Jelenleg Észtországban van a székhelyük, de a világ több pontján tartanak kurzusokat. Munkájában legfontosabb társa felesége, Lisa.


Kőrösi Csoma Jóga Egyesület

Gregorian Bivolaru nemzetközi iskolájának magyar filiáléja a "Körösi Csoma Jóga Egyesület".

Az iskolában évfolyamok vannak, a tudásra vágyók heti rendszerességgel megtartott órákon elméletet és jóga gyakorlatokat tanulhatnak. Ezen kívül szerveznek workshopokat és nyári táborokat is.Budapesten és Győrben van nagyobb közösségük.
Az iskola szigorú hierarchikus rendszerben működik, és szigorúan ügyelnek arra is, hogy tanításaik ne torzuljanak. Ez viszont kissé merevvé teszi a rendszerüket, abban az értelemben, hogy nem fogadják el más iskolák és guruk hitelességét. Önmagukat a Hagyományos Tantra autentikus képviselőjének tartják, és csak ezt az utat tartják “igazi” tantrának.

Az iskolának több tanítványa is volt, akik -főként személyes nézeteltérések okán- kiváltak az iskolából, a közösségből, és saját nevükön alapítottak iskolát, jórészt az itt tanult elméletet és gyakorlatot másolva.

Art Extazia

A Kőrösi Csoma iskolának egy speciális küldetést követő csoportja, közössége. Céljuk a tantra filozófiáját, életszemléletét a művészeten keresztül bemutatni. Filmeket készítenek, színpadi előadásokat és művészeti workshopokat tartanak.

Magyarországi Neo-tantra iskolák, oktatók

Valamennyi magyar tantra oktató-engem is beleértve- a Neo-tantra irányzatot képviseli, bár ez így nincs kimondva, és az oktatók, iskolák elnevezésében sem jelenik meg a “neo” vagy “new” előtag…Magyarországon is főleg a szexuális fejlődés, vagy szexuális/párkapcsolati problémák irányából érkeznek meg az érdeklődők a tantrához. Ezen oktatók kurzusai, workshopjai erősen gyakorlat orientáltak, a filozófiai háttérrel keveset foglalkoznak.
Magyarországon nincs kifejezetten szervezett tantrikus közösség, vagy ashram szerű kommuna, de a tantra iránt érdeklődők, vagy a tantra útját járó emberek elég jól ismerik egymást.

Ilyen értelemben közösség vagyunk, pár ezren…

A KÖVETKEZŐ LECKE:

Hát...nincs következő lecke! Ennek a mini kurzusnak a végére értünk.
De van folytatás! Pár nap múlva érkezik Hozzád! Addig is szexi, örömteli napokat kívánok!